Usenetgroepen bestaan al heel erg lang. Hier werd al mee gewerkt voordat het internet er was. Usenet kan gebruikt worden voor verschillende doelen. Zo kun je ermee over verschillende onderwerpen een discussie starten of eraan meedoen. Je kunt er vragen stellen en beantwoorden over verschillende onderwerpen. Ook is er de mogelijkheid om er bestanden te delen zoals bijvoorbeeld software, muziek of afbeeldingen.

Om gebruik te kunnen maken van usenetgroepen moet er een verbinding gelegd worden met een NNTP-server of ook wel een nieuwsserver genoemd. Om te communiceren via deze server moet er gebruik gemaakt worden van een newsreader. Hiervoor zijn er verschillende programma’s die je daarbij kunnen helpen.

Bij de meeste internetaanbieders is er ook een NNTP-server. Deze hebben vaak wel een beperking. Er zijn ook nieuwsgroepen waar je apart voor moet betalen om zo aan de bestanden, software of afbeeldingen te komen waar je naar op zoek bent.

De populariteit van nieuwsgroepen was vooral aan het einde van de 20e eeuw en begin 21e eeuw erg beroemd. Inmiddels is dit al heel erg afgenomen. Toch zijn er nog steeds een groot aantal nieuwsgroepen waar je gebruik van kunt maken.

Bij nieuwsgroepen wordt gebruik gemaakt van een retentie. Dit is de tijd dat een bericht op een nieuwsserver bewaard blijft. Dit is per provider maar ook per nieuwsgroep verschillend. Er zijn providers die een retentie hebben van wel 12 jaar. Hierdoor is de grootte van het totaal aantal bestanden dan ook ontzettend groot.

hosting datacenter

Wat doet een goede hosting voor je?

Je bent zover dat je een eigen website wilt gaan bouwen maar nu ben je op zoek naar een goede webhosting. Wat zijn de dingen waarop je moet letten bij het uitkiezen van een webhosting en waar moet het aan voldoen? Wij gaan je er wat meer over vertellen zodat jij aan het einde van dit artikel een goede keuze kunt maken.

Waar moet je op letten bij een goede websitehosting?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten voor jou. Zo is het goed om te weten wat voor soort pakketten dat de hosting allemaal heeft en wat ze precies aanbieden binnen hun pakket. Het is vanzelfsprekend dat ze een ruimte aanbieden waarop jij je website kunt plaatsen zodat je deze met anderen kunt delen.

Vaak zit er ook in ieder geval 1 e-mailaccount bij waarbij het deel wat achter het @ komt hetzelfde is als dat de naam is van je website. Het kan zijn dat je meerdere e-mailadressen aan kunt maken. Deze blijven dan achter het apenstaartje hetzelfde maar ervoor kun je dan zelf bepalen. Dit kan bijvoorbeeld je naam zijn of info of support. Het is oneindig veel wat je daar kunt neerzetten.

Toegang tot FTP en database

Bij een website hosting krijg je toegang tot File Transfer Protocol. Hier kun je bestanden en je website uploaden. Bestanden zijn dan te bereiken via een webadres.

Buiten de ftp-toegang heb je ook toegang tot een database. Dit is een archief wat digitaal opgeslagen is en waar van alles aan gegevens in staat. Deze kan benaderd worden via een webapplicatie of een website. Dit kunnen bijvoorbeeld gegevens van klanten zijn.

Een back-up van je website en bestanden

Bij een goed hostingpakket is er ook een back-up waarop je terug kunt vallen wanneer er om de een of andere reden wat verkeerd is gegaan met je website of database. Op die manier is er altijd een mogelijkheid om de gegevens van bijvoorbeeld de dag ervoor terug te kunnen halen.

Hoeveelheid harde schijfruimte en dataverkeer

De ruimte die je hebt om je website op te zetten en je andere bestanden die is ook van belang. Let erop dat daar ook de grootte van je mailbox bij zit. Heb je dus heel veel mail in je mailbox staan dan telt dat mee in de schijfruimte. In de prijs die je voor een webhosting neerlegt telt dat natuurlijk mee. Hoe meer ruimte je nodig hebt hoe hoger dat de prijs voor de websitehosting zal zijn. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel dataverkeer er plaats mag vinden.

De support van je webhosting

Wat ook ontzettend belangrijk voor jezelf is, dat is dat je een goede support hebt van je webhosting zodat jij er altijd terecht kunt met vragen en je er een goed advies krijgt. Je hebt er niets aan als je website dagen niet bereikbaar is omdat er iets is fout gegaan en je heel lang moet wachten op een antwoord van je hostingbedrijf.